Δωρεάν αποστολή εντός Ελλάδας για αγορές άνω των € 20

cart icon
0
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
EL

5 Minuten DaF

Τον Αύγουστο του 2022 πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το Διεθνές Συνέδριο Καθηγητών και Καθηγητριών Γερμανικών (Internationale Deutschlehrertagung - IDT), το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2021. Σας παρουσιάζουμε τις εμπειρίες μας από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, μία από εκείνη του εκδότη και μία από την οπτική γωνία μίας εκπαιδευτικού που, όπως οι περισσότεροι επισκέπτες της IDT, παρακολούθησε το πλήρες επιστημονικό πρόγραμμα.

 

του Βαγγέλη Κουκίδη και της Ναταλίας Κοντιάδη* 

 

*Υπεύθυνη Τύπου του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας και καθηγήτρια Γερμανικών στη Σχολή Μωραΐτη στην Αθήνα.

 

 

 5minDaF LOGO1

 

Σχετικά με την IDT

5 Minuten DaF IDT2022 1

Αυτό ήταν το 17ο συνέδριο από το 1967 - η IDT πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1989. Αλλά τι ακριβώς είναι η IDT; Στην ιστοσελίδα της IDT 2022 διαβάζει κανείς:

Το Διεθνές Συνέδριο Καθηγητών και Καθηγητριών Γερμανικών (IDT) είναι το μεγαλύτερο φόρουμ για τα Γερμανικά ως ξένη και δεύτερη γλώσσα παγκοσμίως. [...] Οι κεντρικοί στόχοι της IDT είναι η περαιτέρω εκπαίδευση και ενημέρωση των συμμετεχόντων, η διεπαφή μεταξύ θεωρίας και πράξης, η ανταλλαγή εμπειριών ανθρώπων από όλο τον κόσμο γύρω από το αντικείμενο της γερμανικής γλώσσας καθώς και η επαγγελματική και εκπαιδευτική τοποθέτηση του κλάδου. Αυτό εξασφαλίζεται από ένα ευρύ επαγγελματικό, πολιτιστικό, εκδρομικό και κοινωνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή διεθνών ειδικών του αντικειμένου.

Και έτσι ακριβώς είναι. Στην IDT συναντάμε φίλους, συναδέλφους, παλιούς γνωστούς, ανθρώπους με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή μόνο μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τους οποίους έχουμε συναντήσει σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο. Αλλά συναντάμε επίσης πολλούς ανθρώπους που βλέπουμε για πρώτη - και ίσως τελευταία - φορά στη ζωή μας, αλλά το κοινό ενδιαφέρον για τη γερμανική γλώσσα και οι κοινές - αν και συχνά πολύ, πολύ διαφορετικές - εμπειρίες στην τάξη μάς φέρνουν όλους πολύ γρήγορα κοντά. Και όλοι θέλουν το ίδιο πράγμα: να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες, να μάθουν κάτι από τις εμπειρίες των άλλων, να γνωρίσουν ανθρώπους, δηλαδή να δικτυωθούν (γνωστό και ως networking), να επιμορφωθούν περαιτέρω στις παρουσιάσεις, τις διαλέξεις και τα διαδραστικά εργαστήρια, να έρθουν σε επαφή με τη γερμανόφωνη κουλτούρα στο πολιτιστικό και κοινωνικό πρόγραμμα, να χαλαρώσουν τα βράδια και να απολαύσουν την ημέρα της εκδρομής, και απλώς να διασκεδάσουν. Ανεξάρτητα από την ιδιότητα με την οποία συμμετέχει κανείς στην IDT, απολαμβάνει μια θαυμάσια εμπειρία.

5 Minuten DaF IDT2022sΣτη Βιέννη παρευρέθηκαν περίπου 3000 επισκέπτες/τριες από περίπου 120 χώρες, οπότε ίσως ήταν η πιο πολυπληθής IDT μέχρι σήμερα. Μια μεγάλη πόλη, ένα μεγάλο πανεπιστήμιο με υπεραρκετούς χώρους, η πολύ ωραία αυλή «Arkadenhof» ως κεντρικό σημείο συνάντησης για όλους και για όλα: η Βιέννη ήταν πραγματικά η σωστή επιλογή. Τα πάντα σχετικά με την IDT μπορούσαν να βρεθούν σε ένα μέρος, και κανείς δεν χρειαζόταν να τρέχει συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο - συχνά πολύ μακριά - όπως συμβαίνει αναπόφευκτα στις μικρότερες πόλεις. Και όλοι ήταν πολύ ευτυχείς με αυτό, το όλον ήταν πιο εύκολο και πιο άνετο για όλους.

Όλοι και όλες όσοι/ες συμμετείχαν ήταν απολύτως βέβαιο ότι διεύρυναν τους ορίζοντές τους προς πολλές κατευθύνσεις, γνώρισαν πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, πήραν πραγματικά πολλά ερεθίσματα για τη δική τους διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας και επέστρεψαν στο σπίτι τους ικανοποιημένοι και σοφότεροι. Η συμμετοχή στην IDT είναι ένα δώρο στον εαυτό σας που δεν θα μετανιώσετε ποτέ.

 

Στο σταντ του εκδοτικού οίκου - του Βαγγέλη Κουκίδη

5 Minuten DaF IDT2022 StandΉταν η τρίτη IDT για εμάς - μετά το Μπολτσάνο και το Φριμπούρ - και ήταν και πάλι μια σπουδαία εμπειρία. Συζητήσαμε με πολλούς ανθρώπους από πολλές χώρες, πήραμε πλούσια ερεθίσματα, πολύ ενδιαφέροντα σχόλια και πραγματικά πολλές ιδέες! Ήταν εκπληκτικό και ταυτόχρονα εξαιρετικά ικανοποιητικό να ακούμε πόσοι επαγγελματίες των Γερμανικών όχι μόνο γνωρίζουν τα βιβλία μας, αλλά και τα χρησιμοποιούν και τα εμπιστεύονται. Και πρόκειται για ανθρώπους από διαφορετικές χώρες όλων των ηπείρων, ακόμη και από χώρες όπου εμείς ως μεσαίου μεγέθους εκδοτικός οίκος δεν μπορούμε να έχουμε τοπική παρουσία, γεγονός που κάνει το όλο θέμα ακόμη πιο εκπληκτικό.

Το 2013 στο Μπολτσάνο ήμασταν ως επί το πλείστον άγνωστοι στο διεθνές κοινό, το 2017 στο Φριμπούρ σχεδόν οι μισοί από τους επισκέπτες της IDT μας γνώριζαν, ενώ το 2022 στη Βιέννη υπήρχαν ελάχιστοι που δεν μας γνώριζαν ακόμη. Είμαστε τόσο περήφανοι! Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι περίμενα με αναγνώρισαν από τα βίντεο που δημοσιεύουμε στο YouTube από τα τέλη του 2019 - αυτό ήταν πραγματικά περίεργο για μένα, επειδή είμαι ένας μάλλον χαμηλών τόνων, ντροπαλός χαρακτήρας, αλλά για την «εμβέλεια» του εκδοτικού οίκου αυτό έχει μεγάλη σημασία. Έτσι, τώρα πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο παραγωγικοί! Και πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι ήταν πολύ χαρούμενοι που συνάντησαν τον Σπύρο Κουκίδη, τον πατέρα μου, ιδρυτή και κύριο συγγραφέα του εκδοτικού οίκου, από κοντά και που συνομίλησαν ή φωτογραφήθηκαν μαζί του, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς είπαν ότι τα βιβλία του ήταν χρήσιμα εργαλεία που βελτιώνουν ή διευκολύνουν τη διδασκαλία τους.

5 Minuten DaF IDT2022 HerSpVanΕίναι λοιπόν σαφές, ότι η καλή ποιότητα αναγνωρίζεται γενικά και επαινείται. Αυτό μας έδωσε δύναμη να γίνουμε ακόμη πιο δραστήριοι. Από τις αμέτρητες συζητήσεις πήραμε πολυάριθμες πληροφορίες - εδώ είναι οι πιο ενδιαφέρουσες:

● Οι εξετάσεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές σε όλο και περισσότερες αγορές, οπότε τα βιβλία προετοιμασίας για τις εξετάσεις γίνονται όλο και πιο απαραίτητα και δημοφιλή.

● Το χρονικό πλαίσιο για τα μαθήματα των Γερμανικών ως ξένη γλώσσα στις περισσότερες χώρες είναι όπως στην Ελλάδα: συνήθως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για κάτι περισσότερο από τα βασικά.

● Πολλοί/ές σχολίασαν κάτι που βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον: Ως «ξένος» εκδότης για τα Γερμανικά ως ξένη γλώσσα, πολύ συχνά παρουσιάζουμε το μαθησιακό περιεχόμενο με τρόπο που είναι ευκολότερο για όσους και όσες συμμετέχουν σε ένα μάθημα Γερμανικών να το κατανοήσουν - αυτό πιθανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποτε βρεθήκαμε κι εμείς ως μαθητές και μαθήτριες σε ένα τέτοιο μάθημα. Αυτό γίνεται πολύ σαφές στη «Große deutsche Lernergrammatik» και στην εκπαίδευση στρατηγικών κατά την προετοιμασία των εξετάσεων των βιβλίων μας, η οποία είναι πλέον γνωστή ως «Praxis-Konzept».

● Οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι θέλουν να συμμετέχουν όλο και περισσότερο στη διαμόρφωση της μαθησιακής διαδικασίας και να επενδύουν όλο και περισσότερο χρόνο σε φάσεις αυτοεκπαίδευσης, αλλά χρειάζονται βοήθεια ή καθοδήγηση, επειδή υπάρχει πολύ υλικό αμφιβόλου - και συχνά κακής - ποιότητας στο Διαδίκτυο.

● Τα διαδικτυακά μαθήματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

● Οι εκπαιδευτικοί της γερμανικής γλώσσας αρέσκονται στο να δημιουργούν το δικό τους υλικό για την τάξη, αλλά συνήθως αναζητούν ένα εγχειρίδιο που μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο του μαθήματος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους για τη ζωντανή ανταλλαγή απόψεων, τα σχόλια, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη! Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οργανωτική ομάδα της IDT 2022 και στον αγαπητό μας συνεργάτη Cornelsen, που έκαναν τη παραμονή μας στη Βιέννη πιο εύκολη και ευχάριστη. Και τέλος, ευχαριστούμε την ομάδα του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας, που μαζί με τους φίλους μας από τον Cornelsen έκαναν τις βραδιές μας στη Βιέννη μια πραγματική απόλαυση.

Τώρα απομένει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε: να πιάσουμε δουλειά, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ακόμα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στην επόμενη IDT, στο Lübeck το 2025!

 

Συμμετέχοντας στο επιστημονικό πρόγραμμα - της Ναταλίας Κοντιάδη

5 Minuten DaF IDT2022 GlabRuttKont«Mit Sprache teilhaben» - «Συμμετέχοντας με τη γλώσσα» - αυτό ήταν το μότο της IDT 2022 στη Βιέννη. Τι εννοεί κανείς στην πραγματικότητα με τον όρο «συμμετέχοντας»; Συμμετοχή σημαίνει να είσαι εκεί, να ανήκεις. Αλλά τι θα πει να ανήκεις;  Όλοι μετέχουμε στη γλώσσα, μαθαίνοντάς την, διδάσκοντάς την και βιώνοντάς την. Όλοι όσοι συμμετείχαμε στην IDT 2022 γίναμε μέτοχοι της μεγάλης αποκάλυψης του αντίκτυπου που μπορεί να έχει μια κοινή γλώσσα στο κοινωνικό, πολιτισμικό και διαπολιτισμικό πλαίσιο.

Και έτσι ακριβώς ένιωσα - ήμουν μέρος ενός μεγάλου συνόλου. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στη Βιέννη, διαπίστωνα ξανά και ξανά, ότι αυτή η διεθνής συνάντηση ξύπνησε σε κάθε επισκέπτη την αίσθηση του ανήκειν και του έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχει με τη γλώσσα. Μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας, όπου οι άνθρωποι αποξενώθηκαν και ο κόσμος έμεινε στάσιμος, η επιθυμία για κάτι νέο, για επιμόρφωση και ανταλλαγή, επιτέλους ικανοποιήθηκε.

Ολόκληρη  την εβδομάδα του συνεδρίου η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική. Φαινόταν ξεκάθαρα πως οι συνάδελφοι από όλον τον κόσμο, με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο, ήρθαν κοντά μέσα από τη γερμανική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαλείμματος για καφέ, καθώς περπατούσα, έπιανα αποσπασματικές κουβέντες,  που μόνο χαμόγελα μου προκαλούσαν. Ανεξάρτητα από τη χώρα ή την ηλικία, όλοι μιλούσαν για τα κόλπα που είχαν σκαρφιστεί  τα τελευταία δύο χρόνια για να διδάξουν και να ανταποκριθούν στην online διδασκαλία. Μίλησα με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, με πολιτισμικό υπόβαθρο που δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό από το δικό μου. Ωστόσο, μας ένωνε η γερμανική γλώσσα, η οποία συνδέει πολλές  περισσότερες από τις γνωστές γερμανόφωνες χώρες . Η γερμανική γλώσσα όλου του κόσμου συγκεντρώθηκε στη Βιέννη.

Σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, προσφέρθηκαν όχι μόνο θεωρητικές γνώσεις αλλά και πλούσιο υλικό για την καθημερινή διδασκαλία. Σε πολυάριθμα εργαστήρια παρουσιάστηκαν μέθοδοι διδασκαλίας και πρακτικές καινοτομίες, και οι συμμετέχοντες ανέλυσαν εκτενώς τις ιδέες τους.

Αλλά στους επισκέπτες προσφέρθηκε επίσης μια ευρεία, σοφά σχεδιασμένη γκάμα εκδρομών . Υπήρχε απλά κάτι για όλους. Για μένα προσωπικά, αυτή η εκδρομή ήταν το απόλυτο highlight της εβδομάδας. Εκεί, οι  σχέσεις που είχαν δημιουργηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή πέρασαν σε άλλο επίπεδο και όλη η ημέρα αφιερώθηκε στη συζήτηση με το γνωστό θέμα, αλλά πολύ χαλαρά.

5 Minuten DaF IDT2022 NatMaxΗ IDT μού επιφύλασσε και μια άλλη έκπληξη. Με πλησίασε ο ξεναγός μας ο Max και μου είπε ότι γνωριζόμαστε από την online εκπαίδευση εξεταστών του ÖSD. Ήμασταν στην ίδια ομάδα και γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον μόνο από τον εικονικό κόσμο. Η IDT μας επέτρεψε να σφίξουμε τα χέρια και να κοιταχτούμε στα μάτια - η IDT μας συνέδεσε. Ξαφνικά, όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους πριν από την IDT, ήρθαν πολύ κοντά. Αυτό ίσχυε και για τους εθελοντές με τα πορτοκαλί μπλουζάκια, οι οποίοι ήταν εκεί για όλους , κάθε φορά που τους χρειαζόμασταν.

Το Ινστιτούτο ÖSD και το Goethe, οι εκδότες, η Deutsche Welle και οι υπόλοιποι εκθέτες φρόντισαν να αποτυπωθεί η ετερογένεια της κοινωνίας μέσα από το διδακτικό υλικό και να ενισχυθούν έτσι οι γνώσεις όλων των επισκεπτών. Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην έκθεση, το καφέ «DACHL» αποτέλεσε επίσης χώρο για ζωηρές συζητήσεις σχετικά με πτυχές της γλωσσικής πολιτικής που αποτελούν τη βάση της εκμάθησης γλωσσών. Οι συνάδελφοι από το Βιετνάμ, το Πακιστάν και τη Σενεγάλη είχαν να πουν πολλά. Είχαμε μακρές συζητήσεις μαζί τους και γελάσαμε πολύ, επειδή η γλώσσα είναι συχνά αστεία. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, η πιο σημαντική συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα «Η γλώσσα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο για τη συμμετοχή και τη συνύπαρξη, αντί να εργαλειοποιείται από την πολιτική ως προϋπόθεση για το καθεστώς των μεταναστών». Το συζήτησα με πολλούς συναδέλφους και μπόρεσα να καταγράψω αρκετές διαφορετικές αντιδράσεις και απόψεις. Η μετανάστευση είναι μείζον θέμα, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, και παίζει κύριο ρόλο στον τομέα των Γερμανικών ως ξένης γλώσσας. Οι εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας, η χρήση των πολυμέσων και η εργασία με τους πρόσφυγες αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης.

5_Minuten_DaF_-_IDT2022-NatAusfl.pngΟι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε εκπαιδευτικός περιλαμβάνουν την έλλειψη κινήτρου των εφήβων, την έλλειψη χρόνου και τις πολλές ώρες εργασίας. Τίποτα δεν έμεινε έξω από τις συζητήσεις, τα θέματα αυτά έρχονταν συνεχώς στο προσκήνιο, από όποια γωνιά του πλανήτη και αν προέρχονταν οι άνθρωποι. Τα «World-Cafés» μας έδωσαν επίσης την ευκαιρία να ασχοληθούμε εντατικά με διάφορα ζητήματα και να ανταλλάξουμε ιδέες σε μικρές ομάδες, πίνοντας έναν καφέ σε μια ζεστή ατμόσφαιρα. Όπως έχω ήδη πει, αυτές τις ημέρες όλος ο κόσμος των Γερμανικών ήταν ενωμένος στη Βιέννη και - όπως λένε - ο κόσμος είναι μικρός.

Κάθε επισκέπτης και κάθε επισκέπτρια έλαβε ένα λεπτομερές πρόγραμμα στην αρχή του συνεδρίου, στο οποίο μπορούσε να δει τις διάφορες θεματικές ενότητες. Περιελάμβανε περιλήψεις κι έτσι είχαμε στα χέρια μας έναν πολύ καλό οδηγό για το χρονοδιάγραμμα της IDT, το οποίο αποδείχθηκε σημαντικό εργαλείο, παρά την έλλειψη λεπτομερειών για τον χρόνο των επιμέρους διαλέξεων, εργαστηρίων κ.λπ. Ο αριθμός των θεματικών ενοτήτων ήταν μεγάλος και δεν ήταν πάντα εύκολο να γίνει η καλύτερη επιλογή. Αλλά ευτυχώς, για να καλύψει κανείς εκ των υστέρων όσα αναπόφευκτα έπρεπε να χάσει, υπήρχε η εκπαιδευτική πλατφόρμα Moodle.  Ήθελες απλώς να προλάβεις τα πάντα και να πάρεις μαζί σου όσα περισσότερα μπορούσες.. Αυτό ακριβώς έκανα, επισκέφθηκα όσο το δυνατόν περισσότερες θεματικές ενότητες και πήρα πολλά μαζί μου πίσω στην Ελλάδα. Θα ήθελα να επωφεληθώ ακόμη περισσότερο από όσα προσέφερε η IDT, αλλά αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό λόγω του σφιχτού χρονοδιαγράμματος. Αναπόφευκτα ο χρόνος πέρασε πάρα πολύ γρήγορα.

Πρέπει να ομολογήσω, ότι τα εργαστήρια διδακτικής συνέβαλαν στη διεύρυνση των διδακτικών μου ικανοτήτων. Εμπλούτισαν τις γνώσεις μου και  μου παρείχαν εργαλεία τα οποία έχω ήδη μεταφέρει στις συναδέλφους μου που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Το επιτυχημένο μείγμα θεωρίας και πράξης δημιούργησε ένα πολύχρωμο σύνολο, που διεύρυνε τους γλωσσικούς και εκπαιδευτικούς μου ορίζοντες .

Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα είχε ποικιλία και υψηλή ποιότητα. Τα Λήντερ του Σούμπερτ και η συναυλία του συγκροτήματος «ok.danke.tschüss» ήταν δύο πολύ διαφορετικές αλλά μοναδικές εμπειρίες, τις οποίες απόλαυσα ιδιαίτερα.

Τι αποκόμισα από την IDT 2022; Νέες γνώσεις, μια νέα προοπτική για τον κόσμο των Γερμανικών ως ξένη γλώσσα, και νέες φιλίες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου γνώρισα συναδέλφους από την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Αίγυπτο και ταιριάξαμε αμέσως - η καταγωγή του καθενός δεν έχει σημασία, αρκεί η γλώσσα να είναι κοινή! Ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε σύντομα και η επαφή μας να μην περιοριστεί σε μια ομάδα WhatsApp. Καθώς το επόμενο συνέδριο στη Βιέννη μάλλον δε θα πραγματοποιηθεί πριν από το 2053, σκοπεύουμε να ξαναβρεθούμε νωρίτερα!

Η εβδομάδα του συνεδρίου ήταν μοναδική και γεμάτη έμπνευση. ¨Ήδη αποφάσισα  να συμμετάσχω στην επόμενη IDT στο Lübeck!

 

5 Minuten DaF IDT2022 3

 

 

 

Immer mehr, immer besser!

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «καθηγητή/τριας» γίνεται εντός 1 ημέρας, αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας. Εάν δεν μας έχετε ήδη στείλει άδεια διδασκαλίας ή πτυχίο Γερμανικής φιλολογίας, κάντε το upload εδώ ή στείλτε το στο info@praxis.gr

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για τη δουλειά σας ως καθηγητής/τρια.

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «Κέντρου ξένων γλωσσών» γίνεται εντός 1 ημέρας και αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας.

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για το μάθημα των Γερμανικών.