Δωρεάν αποστολή εντός Ελλάδας για αγορές άνω των € 20

cart icon
0
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
EL

5 Minuten DaF

Ολοένα και περισσότεροι έφηβοι συνεχίζουν μετά το Β1 με το επίπεδο Β2. Επιθυμούν σε μια σχετικά μικρή ηλικία να φτάσουν σε ένα αρκετά προχωρημένο επίπεδο, κάτι που δεν είναι και ο ευκολότερος στόχος, ωστόσο είναι επιτεύξιμος.

 

της Σοφίας Ναστοπούλου, εξετάστριας και τρίτης διορθώτριας του ÖSD

 

 5minDaF LOGO1

Εδώ η επιλογή του αυστριακού πιστοποιητικού φαίνεται πολύ δελεαστική. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την αυξημένη ζήτηση, σχεδιάσαμε ένα καινούριο βιβλίο για την προετοιμασία εξετάσεων ÖSD B2 εφήβων.

Μετά από την πολυετή εμπειρία μου στις εξετάσεις του Ινστιτούτου ÖSD στην Ελλάδα μπορώ με σιγουριά να πω ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι εμφανίζουν το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς, αντιμετωπίζουν δηλαδή δυσκολίες στην κατανόηση κειμένου στα μέρη 3 και 4. Αυτό συμβαίνει, διότι σ’ αυτά τα μέρη είναι σημαντικότερα το λεξιλόγιο και η γραμματική, αλλά δυστυχώς συχνά παραμελούνται αρκετά κατά την προετοιμασία. Σ’ αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι στην εξέταση του Β1 δεν υπάρχει συγκεκριμένη άσκηση γραμματικής. Το δίγλωσσο λεξικό μπορεί να βοηθήσει, αν οι υποψήφιοι γνωρίζουν, πως και τι να ψάξουν. Αν όμως δεν εξασκηθούν και δεν μάθουν ήδη στη διάρκεια του μαθήματος τη χρήση του λεξικού, τότε αυτό είναι περισσότερο ένα εμπόδιο παρά μια βοήθεια. Έτσι οι μαθητές/τριες το παίρνουν μαζί τους στις εξετάσεις, αλλά συνήθως το αφήνουν πάνω στο τραπέζι ή απλά ψάχνουν μεμονωμένες λέξεις. Το γεγονός αυτό το βιώνουμε εμείς οι εξεταστές δυστυχώς σε κάθε εξεταστική, καθώς ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο δεν αξιοποιείται.

Σε αντίθεση με την κατανόηση κειμένου το ακουστικό κομμάτι είναι ευκολότερο για τους υποψήφιους, διότι πρέπει απλά να σημειώσουν ένα σταυρό στις σωστές απαντήσεις. Λίγο πιο περίπλοκο είναι το δεύτερο μέρος, στο οποίο πιθανότατα θα πρέπει να γράψουν τους αριθμούς που ακούνε. Επίσης πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι, διότι οι πληροφορίες των ασκήσεων σ’ αυτό το μέρος δεν ακούγονται πάντα με τη σειρά.

Περαιτέρω δυσκολίες συναντούν οι εξεταζόμενοι στο κομμάτι της παραγωγής γραπτού λόγου αφενός επειδή συχνά απλά επαναλαμβάνουν λέξεις και εκφράσεις των δηλώσεων ή ειδήσεων και αφετέρου δυσκολεύονται να εκφράσουν και να στηρίξουν την άποψή τους. Συνεπώς οι πολύ καλοί βαθμοί είναι μια σπανιότητα.

Για το προφορικό μέρος της εξέτασης οι περισσότεροι υποψήφιοι μαθαίνουν το λεξιλόγιο των πέντε γνωστών θεμάτων του πρώτου μέρους ήδη κατά τη διάρκεια του μαθήματος πολύ καλά, οπότε και το δίνουν σχεδόν μηχανικά. Το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται όμως στα μέρη 2 και 3. Για το δεύτερο μέρος δεν υπάρχει χρόνος προετοιμασίας, καθώς ο εξεταζόμενος πρέπει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα να επιλέξει μια φωτογραφία, να την περιγράψει και έπειτα να μιλήσει για το απεικονισμένο θέμα. Όπως είναι αναμενόμενο, εδώ ένα πλούσιο λεξιλόγιο είναι πολύ σημαντικό. Και το τρίτο μέρος έχει ιδιαιτερότητες, διότι πρέπει να στηριχθεί ή άποψη μιας από τις δύο θέσεις. Πολλές φορές όμως δυστυχώς οι μαθητές/τριες απλά επαναλαμβάνουν όσα γράφουν οι δύο θέσεις. Επιπλέον συχνά δεν παρακολουθούν τα λόγια του συνεξεταζόμενού τους, ποια επιχειρήματα έχει, και επομένως δεν ανταποκρίνονται κατάλληλα.

Οπότε συσκεφθήκαμε ως συγγραφική ομάδα και αποφασίσαμε να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες. Έτσι δημιουργήσαμε ένα βιβλίο με το οποίο επιτυγχάνεται εκατό τοις εκατό προετοιμασία για τις εξετάσεις του ÖSD B2 εφήβων. Ως εκ τούτου γεννήθηκε το Arena ÖSD B2/J το οποίο βοηθά τους μαθητές να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις στα Γερμανικά, δίνοντας λύσεις στα προαναφερθέντα προβλήματα.

Τα τεστ του Arena ÖSD B2/J ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του αυστριακού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. Τα 10 τεστ αυτού του βιβλίου είναι πιστά στο φορμάτ της εξέτασης, έτσι ώστε οι εξεταζόμενοι να μην έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο βαθμός δυσκολίας αντιστοιχεί στο επίπεδο Β2 σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς. Τα θέματα επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των περισσότερων εφήβων, για να είμαστε σίγουροι πως το Arena ÖSD B2/J θα είναι ευχάριστο στη διάρκεια της εκμάθησης της γλώσσας.

Στο πρώτο τεστ σας παρουσιάζουμε αναλυτικές στρατηγικές με τη βοήθεια των οποίων μπορείτε μαζί με τους μαθητές σας να λύσετε τα εκάστοτε μέρη της εξέτασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κατά τη διάρκεια των τεστ οι μαθητές εξοικειώνονται με αυτές τις στρατηγικές και μαθαίνουν να τις εφαρμόζουν, γεγονός που σημαίνει ότι βελτιώνονται συνεχώς και αυξάνουν τις πιθανότητες τους να επιτύχουν στις εξετάσεις του ÖSD B2/J εφήβων.

Από το τεστ 2 και έπειτα υπάρχουν δύο σελίδες με ασκήσεις γραμματικής για τα σημαντικότερα γραμματικά φαινόμενα, χωρίς όμως να γίνεται επανάληψη γραμματικής θεωρίας, και τρεις σελίδες με ασκήσεις λεξιλογίου και επιπλέον εξάσκησης για τα δύσκολα μέρη του τεστ˙ δηλαδή όλα όσα είναι σημαντικά για τις εξετάσεις ÖSD B2/J. Με τις προσεκτικά επιλεγμένες ασκήσεις μπορούν να καλυφθούν πιθανά κενά γνώσεων ή και να θυμηθεί κανείς τα ξεχασμένα. Οι ασκήσεις μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιηθούν και λίγο πριν τις εξετάσεις για επανάληψη. Για να υποστηρίξουμε τους μαθητές ακόμα παραπάνω με την αδυναμία τους στο λεξιλόγιο, συμπεριλάβαμε στο γλωσσάρι του Arena ÖSD B2/J για την κατανόηση κειμένων μέρος 1 και 2 όλες τις λέξεις και από το Β1. Για τα μέρη 3 και 4 σκόπιμα δεν υπάρχει γλωσσάρι, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν κίνητρο να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά το λεξικό τους.

Μετά από το Arena ÖSD B2/J σίγουρα δεν θα χρειαστείτε άλλο βιβλίο, για να προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις του ÖSD B2 εφήβων, καθώς σίγουρα αυτό και μόνο σας αρκεί.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση στην προετοιμασία εξετάσεων για το ÖSD B2 εφήβων!

Immer mehr, immer besser!

Σχετικά Βιβλία

arena cover Β1 FRONTS LHB 150rgb1
Arena B1 - Έκδοση καθηγητή
Arena (A1, A2, B1, B2)
ISBN:978-960-8261-86-0
26,91 €
arena cover osd β2jla-064
Arena ÖSD B2/J - Έκδοση καθηγητή
Arena (A1, A2, B1, B2)
ISBN:978-960-8261-89-1
26,91 €
9783060207824_COVER2D_4C
Duden - Basiswörterbuch DaF
Duden
ISBN:978-3-411-90345-0
17,09 €
9789608261754
Das große deutsche Übungsbuch
Das große deutsche Übungsbuch
ISBN:978-960-8261-75-4
24,22 €

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «καθηγητή/τριας» γίνεται εντός 1 ημέρας, αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας. Εάν δεν μας έχετε ήδη στείλει άδεια διδασκαλίας ή πτυχίο Γερμανικής φιλολογίας, κάντε το upload εδώ ή στείλτε το στο info@praxis.gr

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για τη δουλειά σας ως καθηγητής/τρια.

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «Κέντρου ξένων γλωσσών» γίνεται εντός 1 ημέρας και αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας.

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για το μάθημα των Γερμανικών.