Δωρεάν αποστολή εντός Ελλάδας για αγορές άνω των € 20

cart icon
0
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
EL

5 Minuten DaF

Η ωραιότερη εποχή του χρόνου πλησιάζει, και δεν είναι άλλη από τα Χριστούγεννα. Ο καιρός κρυώνει σιγά σιγά, οι μέρες μικραίνουν, έξω σκοτεινιάζει νωρίς και το σπίτι μοσχοβολάει φρέσκα μπισκότα και χριστουγεννιάτικο κρασί (Glühwein).

 

της Μαριαλένας Κρέμερ και της Βασιλικής Αργύρη

 

 5minDaF LOGO1

Η πέμπτη εποχή του χρόνου, όπως την αποκαλούν συχνά οι άνθρωποι στις γερμανόφωνες χώρες, έχει τόσα ήθη και έθιμα τα οποία λίγο-πολύ είναι γνωστά στους περισσότερους. Χριστουγεννιάτικες αγορές και τραγούδια, χριστουγεννιάτικο μελόψωμο (Lebkuchen) και κρασί, χριστουγεννιάτικα ημερολόγια (Adventskalender), δέντρα και στεφάνια, Αϊ-Βασίλης, παραμονή Χριστουγέννων… Υπάρχουν πραγματικά αμέτρητα πράγματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε.

Τα Χριστούγεννα είναι σε κάθε περίπτωση μια καλή ευκαιρία να δείξουμε στους μαθητές / στις μαθήτριές μας αυτό το κομμάτι του πολιτισμού των γερμανόφωνων χωρών. Ωστόσο προκύπτει η ερώτηση «Πως»; Πως να τα εντάξουμε όλα αυτά στο μάθημά μας και τι να δώσουμε ως ασκήσεις για τις διακοπές των Χριστουγέννων; Αν το καλοσκεφτούμε, μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία των μαθητών/τριών, τη σύνθεση του τμήματος και φυσικά από το χρόνο που έχουμε διαθέσιμο.

Μια ιδέα που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ήδη από τέλος Νοεμβρίου, είναι να κατασκευάσουμε μαζί με τους μαθητές / τις μαθήτριές μας ένα χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο με μικρά δωράκια-έκπληξη ή λιχουδιές. Αυτό το ημερολόγιο μπορούμε να το κρεμάσουμε στην τάξη ή να το βάλουμε πάνω στο τραπέζι και σε κάθε επόμενο μάθημα να ανοίγουμε τα παραθυράκια των προηγούμενων ημερών, ώστε να ξετυλίγουν οι μαθητές/τριες τα δωράκια ή να τρώνε τις λιχουδιές. Εναλλακτικά μπορεί κάθε μαθητής/τρια να κατασκευάσει το δικό του/της ημερολόγιο και να το δωρίσει σ’ ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Στα τελευταία μαθήματα μπορούμε να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες για να μάθουν οι μαθητές/τριες εύκολα και διασκεδαστικά όλα όσα σχετίζονται με τα Χριστούγεννα. Μπορούμε για παράδειγμα να διαβάσουμε ένα παραμύθι, να ακούσουμε και να τραγουδήσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια ή να δούμε μια χριστουγεννιάτικη ταινία. Επίσης μπορούμε να αφηγηθούμε χριστουγεννιάτικες ιστορίες, στα Γερμανικά φυσικά για εξάσκηση του προφορικού λόγου.

Μια άλλη πρόταση είναι να κατασκευάσουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από χαρτόνι, να το στολίσουμε με φωτογραφίες που παραπέμπουν στα Χριστούγεννα και έπειτα να διηγηθούμε μια ιστορία – φυσικά στα Γερμανικά!

Με ένα τμήμα ενηλίκων μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα το δικό μας χριστουγεννιάτικο κρασί που περιέχει κόκκινο κρασί, φέτες πορτοκαλιού, γαρύφαλλο, κανέλλα και ζάχαρη. Μόλις είναι έτοιμο το απολαμβάνουμε μαζί με χριστουγεννιάτικο μελόψωμο (Lebkuchen)! Και μια και το  αναφέρουμε: μπορούμε να συζητήσουμε τη συνταγή στην τάξη, ώστε να την ετοιμάσουν οι μαθητές/τριες στο σπίτι τους. Την χριστουγεννιάτικη διάθεση ανεβάζει και η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των μαθητών. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο, αυτό που μετράει είναι η χειρονομία!

Για τις διακοπές των Χριστουγέννων μπορούμε να προτείνουμε στους μαθητές/τριες μας να διαβάσουν κάποια βιβλιαράκια. Οι συνεργάτες μας Cornelsen και CIDEB προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων με συναρπαστικές ιστορίες που περιέχουν υπέροχες εικονογραφήσεις και εύκολες ασκήσεις, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες και όλα τα γλωσσικά επίπεδα. Και φυσικά διατίθεται δωρεάν το ακουστικό βιβλίο.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες βιβλίων:

- leichtzulesen: είναι σύντομες ιστορίες για παιδιά.

- Lesen und üben: είναι διηγήματα και απλοποιημένη γερμανική λογοτεχνία για εφήβους και ενήλικες.

- DaF-Bibliothek: είναι συναρπαστικά αστυνομικά διηγήματα για αρχάριους και προχωρημένους.

- Die junge DaF-Bibliothek: είναι ιστορίες για θέματα της καθημερινότητας για εφήβους και νέους ενήλικες.

Η απόφαση δεν είναι εύκολη, δεν μπορεί να διαβάσει κανείς μόνο ένα!

Ενήλικες που έχουν επίπεδο Β2/Γ1 μπορούν να επιλέξουν να διαβάσουν ένα μυθιστόρημα, να δουν μια ταινία ή να ακούσουν ένα ακουστικό βιβλίο, γεγονός που ίσως αποτελεί μια πρόκληση για αυτούς, αλλά θα συνειδητοποιήσουν πόσο ωραίο είναι να καταλαβαίνεις κάτι στα Γερμανικά.

Έτσι δεν επιβαρύνουμε τους μαθητές/τριες μας με βαρετές ασκήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάνουν. Όσα αναφέραμε πιο πάνω, βοηθούν αφενός τους μαθητές/τριες να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό των γερμανόφωνων χωρών και αφετέρου καταφέρνουμε να ξεφύγουμε από την καθιερωμένη ύλη. Ίσως πετύχουμε επίσης να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες μας (ακόμα) καλύτερα τη γερμανική γλώσσα και να την αγαπήσουν ακόμα περισσότερο.

Φυσικά μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν το υπέροχο Weihnachtsheft που δημιουργήσαμε για εσάς, το οποίο σίγουρα θα εμπλουτίσει το μάθημά σας και θα κάνει τη δουλειά σας πιο εύκολη.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Immer mehr, immer besser!

Σχετικά Βιβλία

9788853006301
Spuren im Schnee
Readers με Audio
ISBN:978-88-530-0630-1
12,15 €
COVER_Schneewittchen Zwerge
Schneewittchen und die sieben Zwerge
Εύκολα readers για παιδιά
ISBN:978-88-530-1904-2 3
7,19 €

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «καθηγητή/τριας» γίνεται εντός 1 ημέρας, αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας. Εάν δεν μας έχετε ήδη στείλει άδεια διδασκαλίας ή πτυχίο Γερμανικής φιλολογίας, κάντε το upload εδώ ή στείλτε το στο info@praxis.gr

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για τη δουλειά σας ως καθηγητής/τρια.

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «Κέντρου ξένων γλωσσών» γίνεται εντός 1 ημέρας και αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας.

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για το μάθημα των Γερμανικών.