Δωρεάν αποστολή εντός Ελλάδας για αγορές άνω των € 20

cart icon
0
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
EL

5 Minuten DaF

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ενός τμήματος Β1, οι ενήλικες συχνά δεν έχουν σαφή στόχο στο μυαλό. Υπάρχουν όσοι απλώς θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν χωρίς απαραίτητα να ενδιαφέρονται για μια εξέταση. Αλλά πολλοί θέλουν να πιστοποιήσουν τη γνώση που έχουν αποκτήσει, και αυτό αποτελεί μια αυξανόμενη τάση σε όλο τον κόσμο.

 

του Σπύρου Κουκίδη

 

5minDaF LOGO1

Κάποιοι εξετάζουν λοιπόν την ιδέα να λάβουν μέρος στις εξετάσεις για το παγκόσμια πρώτο Goethe-Zertifikat B2, άλλοι επιλέγουν το ολοένα και πιο δημοφιλές ÖSD-Zertifikat B2, λίγοι θέλουν να προετοιμαστούν πιο μακροπρόθεσμα για το TestDaF ή κάποια άλλη εξέταση που να σχετίζεται με σπουδές και εργασία στη Γερμανία, για παράδειγμα κάποια εξέταση από τις προσφερόμενες της telc, την εξειδικευμένη γλωσσική εξέταση για τους γιατρούς κλπ. Συχνά, ωστόσο, προκύπτουν διαφορετικοί στόχοι ή οι μαθητές αυτοί αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων τους. Έτσι προκύπτουν τμήματα (αρκετά) ανομοιογενή σε σχέση με τους στόχους των συμμετεχόντων. Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι ενήλικες μαθητές σε αυτό το επίπεδο έχουν από κοινού είναι τα αυστηρά χρονικά περιθώρια.

Συχνά, παρατηρείται επίσης ότι οι ενήλικες ξαναρχίζουν να μαθαίνουν γερμανικά μετά από μερικά, συχνά αρκετά, χρόνια. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τότε θα βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με ξεθωριασμένες, ελλιπείς γνώσεις. Εδώ, πρώτα απ' όλα, απαιτείται ένα κατάλληλο διαγνωστικό/κατατακτήριο τεστ προκειμένου να καθοριστεί το σημείο εκκίνησης όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Μια καλή συμβουλή για αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες προκαλούν αργότερα στους δασκάλους και τους μαθητές απογοητεύσεις, είναι η επεξεργασία των βιβλίων «Γερμανική Γραμματική και Συντακτικό» ή τη «Große Deutsche Lernergrammatik» μαζί με το «Großes Deutsches Übungsbuch» παράλληλα με το βασικό βιβλίο του τμήματος. Έτσι, τα κενά εντοπίζονται συστηματικά και καλύπτονται αποτελεσματικά.

Καθήκον του καθηγητή είναι πάντα να αποκτά μια σαφή εικόνα του επιπέδου γνώσεων, των αναγκών και των στόχων του κάθε εκπαιδευόμενου και να επιλέξει ένα βιβλίο που να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της διδασκαλίας της γλώσσας μετά το επίπεδο Β1.

Το «Werkstatt B2» θα ήταν από αυτή την άποψη μια καλή πρόταση, διότι βασίζεται στο υβριδικό μοντέλο «2 σε 1» που έχει αναπτυχθεί από τις Εκδόσεις Praxis για την εξοικονόμηση χρόνου, κατά το οποίο γίνεται η κάλυψη της διδακτέας ύλης του εκάστοτε γλωσσικού επιπέδου παράλληλα με την αντίστοιχη προετοιμασία των εξετάσεων. Η λειτουργία του υβριδικού αυτού μοντέλου είναι αρκετά απλή: Στο Βιβλίο του Μαθητή περιέχονται δέκα ολοκληρωμένα τεστ για τις εξετάσεις του Ινστιτούτου Goethe, πλήρως προσαρμοσμένα στο μοντέλο των εξετάσεων. Στο Βιβλίο Ασκήσεων λαμβάνεται ως βάση το υλικό από τα τεστ του Βιβλίου του Μαθητή και γίνεται η επεξεργασία και η κάλυψη της γραμματικής και του λεξιλογίου του επιπέδου Β2, όπως αυτά προβλέπονται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Γλώσσες.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο στο υβριδικό μοντέλο «2 σε 1»: Η επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων υλικών (από το Βιβλίο του Μαθητή στο Βιβλίο Ασκήσεων) βοηθά τους μαθητές να κατακτήσουν τη γλώσσα. Επειδή αντιμετωπίζουν έτσι το ίδιο περιεχόμενο, όπως ένα κομμάτι κατανόησης γραπτού λόγου, ή ένα απόσπασμα κατανόησης προφορικού λόγου – το οποίο σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται μόνο για μια σύντομη άσκηση, και στη συνέχεια το «αχρηστεύουμε» - από διαφορετικές οπτικές γωνίες μεταξύ τους, όπως με μια άσκηση για το λεξιλόγιο ή μια άσκηση γραμματικής. Με αυτό τον τρόπο, το λεξιλόγιο κατακτάται ολοκληρωτικά, τόσο παθητικά όσο και ενεργά, η γραμματική και οι «αυτοματισμοί» λεξιλογίου-γραμματικής δουλεύονται συνεχώς, προάγοντας έτσι τη γλωσσική παραγωγή στο σύνολό της. Όλοι μπορούν και πρέπει να επωφεληθούν από αυτό.

Ο οδηγός διδασκαλίας που περιλαμβάνεται στην Lehrerausgabe (Βιβλίο Καθηγητή) καθοδηγεί τον διδάσκοντα με ασφάλεια στο στόχο του. Τα ακουστικά και άλλα χρήσιμα υλικά είναι διαθέσιμα στο praxis.gr δωρεάν.

Όποιος ολοκληρώνει το «Werkstatt B2» όπως περιεγράφηκε παραπάνω, έχει ολοκληρώσει το επίπεδο Β2 και μπορεί να αποφασίσει ανάλογα:

- Προχωρά κανονικά με την εξέταση για το Goethe-Zertifikat B2 και δεν χρειάζεται περαιτέρω προετοιμασία. Με το «Werkstatt B2» έχει κάνει μια ολοκληρωμένη δουλειά.

- Επιλέγει την εξέταση του ÖSD-Zertifikat B2, αφού εξοικειωθεί σύντομα με τη μορφή της εξέτασης χρησιμοποιώντας τα επίσημα βιβλία προετοιμασίας του ÖSD.

- Εγγράφεται σε ένα τμήμα επιπέδου C1 αν ο πραγματικός στόχος είναι το πιστοποιητικό TestDaF ή κάτι παρεμφερές.

- Προετοιμάζεται αναλόγως για τον επαγγελματικό του ή άλλο, ειδικού ενδιαφέροντος, στόχο.

Όλοι αυτοί οι στόχοι έχουν μια κοινή γραμμή τερματισμού για τους διδάσκοντες: την κατάκτηση του επιπέδου B2, χάρη στο «Werkstatt B2».

 

Προετοιμασία εξετάσεων για ενήλικες: Werkstatt B2, Prüfungstraining Goethe-Zertifikat B2 NEU, Übungsmaterialien ÖSD ZB2 / ZB2-J

Immer mehr, immer besser!

Σχετικά Βιβλία

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «καθηγητή/τριας» γίνεται εντός 1 ημέρας, αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας. Εάν δεν μας έχετε ήδη στείλει άδεια διδασκαλίας ή πτυχίο Γερμανικής φιλολογίας, κάντε το upload εδώ ή στείλτε το στο info@praxis.gr

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για τη δουλειά σας ως καθηγητής/τρια.

Η ενεργοποίηση λογαριασμού «Κέντρου ξένων γλωσσών» γίνεται εντός 1 ημέρας και αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία σας με το πελατολόγιό μας.

Ακόμα, εγγραφείτε στο Νewsletter για να ενημερώνεστε για νέες κυκλοφορίες, ειδικές προσφορές, Webinare, εκδηλώσεις και σημαντικά νέα για το μάθημα των Γερμανικών.